Samo ena je

SRBIJA

Srbija splošno

Srbija, država v jugovzhodni Evropi, se nahaja na Balkanskem polotoku. Ima bogato zgodovino in kulturno dediščino, ki sega več tisočletij nazaj. Glavno mesto Srbije je Beograd, ki je hkrati tudi največje mesto v državi.

Srbija geografija

Je celinska država z raznoliko pokrajino, ki vključuje ravnice, hribovja in gore. Na severu Srbije se razprostira Panonska nižina, ki je kmetijsko najpomembnejši del države. Južni in zahodni Srbije zaznamujejo Dinarske Alpe in Šar-Planina, kjer se nahajajo najvišji vrhovi Srbije. Država ima več pomembnih rek, med katerimi je najpomembnejša Donava, ki teče skozi Beograd in povezuje Srbijo z ostalo Evropo. Druga pomembna reka je Sava, ki se v Beogradu izliva v Donavo.

Srbija živalstvo

Srbija je bogata z biotsko raznovrstnostjo. Gozdovi, ki pokrivajo okoli 30% države, so dom številnim vrstam živali, kot so srne, divji prašiči, jeleni in volkovi. Gorske regije nudijo zatočišče redkim vrstam, kot je balkanski ris. Reke in jezera so polne številnih vrst rib, vključno z somi in ščukami. V zadnjih letih so se v Srbijo vrnili nekateri veliki plenilci, kot so medvedi in volkovi, kar priča o zdravju njenih ekosistemov.

Srbija kultura

Srbija ima bogato kulturno dediščino, ki združuje vplive različnih civilizacij, od rimskih in bizantinskih do osmanskih. Srbska pravoslavna cerkev igra pomembno vlogo v kulturnem in verskem življenju države. Tradicionalna srbska glasba in ples, kot so kolo in narodne pesmi, so pomemben del srbske identitete. Srbija je znana po svojih festivalih, med katerimi izstopa EXIT festival v Novem Sadu, eden največjih glasbenih festivalov v Evropi. Srbska kulinarika, z jedmi kot so čevapčiči, pleskavice in sarme, odraža vplive mediteranske, srednjeevropske in bližnjevzhodne kuhinje.

Srbija ponuja edinstveno kombinacijo naravne lepote, bogate zgodovine in živahne kulture, kar jo naredi zanimivo destinacijo za obiskovalce z vsega sveta.

Srbija in Hiša Potovanj

Pri Hiši Potovanj organiziramo dve potovanji v Srbijo: Po vinski cesti Starih Rimljanov v Srbiji in Po Dolini Kraljev v Srbiji.

 

Utrinki s

POTOVANJ PO AFRIKI