POTOVALNI NAMIG ZELENORTSKI OTOKI - Cabo Verde ali Cape Verde? POTOVALNI NAMIG FOGO - eden najbolj spektakularnih vulkanov na svetu POTOVALNI NAMIG ZELENORTSKI OTOKI - samotne plaže in klifi POTOVALNI NAMIG ZELENORTSKI OTOKI - barvite tržnice in melanholična glasba
Samo eni so

ZELENORTSKI OTOKI

Zelenortski otoki (Cabo Verde / Cape Verde)

Zelenortski otoki (Cabo Verde / Cape Verde), kamor vas tudi odpelje Hiša Potovanj, predstavljajo skupino otokov, ki se nahajajo v Atlantskem oceanu. Sestavlja jih 10 otokov vulkanskega izbora , s skupno površino 4,033 m².  Zelenortski otoki (Cabo Verde / Cape Verde) skupaj z Azori, Kanarskimi otoki, Madeiro in otočjem Salvage tvorijo t. i. Makaronezijo.

Zelenortski otoki (Cabo Verde / Cape Verde)  so bili dolgo časa neposeljeni, v 15. stoletju pa so jih odkrili in kolonizirali takratni portugalski raziskovalci. Zaradi svoje lokacije, so Zelenortski otoki (Cabo Verde / Cape Verde)  igrali tudi pomembno vlogo v temačni zgodovini trgovine s sužnji. Skozi celotno zgodovino, so Zelenortski otoki predstavljali tudi pomemben del poglavitnih ladijskih linij. Leta 1951, so Zelenortski otoki (Cabo Verde / Cape Verde)  dobili naziv portugalskega čezmorskega področja, leta 1975 pa je sledila osamosvojitev in nastanek Republike Zelenortskih otokov (Cabo Verde / Cape Verde). Danes Zelenortski otoki (Cabo Verde / Cape Verde)  veljajo za eno od najbolj demokratičnih držav v Afriki. Eno od najbolj razvitih gospodarskih panog zelenortskih otokov pa je turizem.  Populacija Zelenortskih otokov (Cabo Verde / Cape Verde)  znaša približno 480,000 prebivalcev, državni jezik je portugalščina, večina pa jih govori tudi zelenortsko kreolščino.

Zelenortski otoki (Cabo Verde / Cape Verde)  geografija

Med Zelenortske otoke (Cabo Verde / Cape Verde)  uvrščamo 10 otokov, ki se ločijo v dve skupini , in sicer otoke Barlavento in otoke Sotavento. Med slednje sodijo otoki Maio, Santiago, Fogo in Brava, med Barlavento otoke pa Santo Antão, São Vicente, São Nicolau, Santa Luzia, Sal in Boa Vista. Največji izmed teh Zelenortskih otokov (Cabo Verde / Cape Verde), tako po površini ko tudi po prebivalstvu, je otok Santiago, kjer se nahaja tudi glavno mesto Zelenortskih otokov (Cabo Verde / Cape Verde)  po imenu Praia. Največji aktivni vulkan na Zelenortskih otokih (Cabo Verde / Cape Verde), ki je izbruhnil leta 2014, pa se nahaja na otoku Fogo in se imenuje Pico do Fogo (tudi Hiša Potovanj vas odpelje nanj). Premer vulkana znaša 8 km, dviga pa se do 2829 metrov nadmorske višine.

Zelenortski otoki živalstvo in rastlinstvo

Na Zelenortskih otokih (Cabo Verde / Cape Verde)  najdemo več endemičnih živalskih vrst, med katerimi jih večina spada med ptiče in plazilce. Zelenortski otoki pa so tudi pomemben kraj za razmnoževanje nekaterih morskih ptic, med drugimi tudi zelenortskih viharnikov.

Zelenortski otoki (Cabo Verde / Cape Verde)  in Hiša Potovanj

Hiša Potovanj vas odpelje na Divjo »All Inclusive« avanturo na Zelenortske otoke (Cabo Verde / Cape Verde). Na tem 12 dnevnem potovanju obiščemo otoke kot so Santiago, Fogo in Brava. Na potovanju spoznavamo zelenortsko naravo, kulturo, zgodovino, glasbo in kulinariko. Na Zelenortskih otokih (Cabo Verde / Cape Verde)  tako med drugim občudujemo divjo obalo, se družimo z ribiči in se potepamo po barvitih tržnicah. Povzpnemo se tudi na enega najbolj spektakularnih vulkanov na svetu – vulkan Fogo. Zelenortska avantura (Cabo Verde / Cape Verde)  agencije Hiša Potovanj je pravšnja za vsakogar, ki si želi v vsej njegovi veličini aktivno spoznati  enega od najbolj nenavadnih otočij.

Utrinki s

POTOVANJ PO AFRIKI

Južna Afrika