Belgija splošno

Belgija, uradno Kraljevina Belgija, je majhna, a izjemno pomembna država v zahodni Evropi. Njene meje so z Nizozemsko na severu, Nemčijo na vzhodu, Luksemburgom na jugovzhodu in Francijo na jugozahodu. Belgija ima tudi kratko obalo ob Severnem morju. Država obsega približno 30.528 kvadratnih kilometrov in ima okoli 11,5 milijona prebivalcev.

Belgija geografija

Belgija je razdeljena na tri glavne regije: Flandrijo na severu, Valonijo na jugu in prestolnico Bruselj, ki se nahaja v osrednjem delu države. Flandrija je večinoma nizka in ravninska, medtem ko je Valonija bolj gričevnata in gozdnata. Najvišji vrh Belgije je Signal de Botrange v Ardenih, ki doseže 694 metrov nadmorske višine.

Belgija živalstvo

V Belgiji najdemo različne ekosisteme, ki podpirajo razlolikost flore in favne. V gozdovih Ardenov živijo živali, kot so srne, divji prašiči in različne vrste ptic. V močvirnatih in obalnih predelih Belgije, lahko najdemo razne vodne ptice in dvoživke. Belgija ima tudi več nacionalnih parkov in naravnih rezervatov, ki skrbijo za ohranjanje biotske raznovrstnosti.

Belgija kultura

Belgija je izjemno kulturno bogata in raznolika. Država ima tri uradne jezike: nizozemščino, francoščino in nemščino, kar odraža njeno kulturno in jezikovno pestrost. Bruselj je sedež številnih mednarodnih organizacij, vključno z Evropsko unijo in Natom, kar mestu daje izjemno kozmopolitski značaj. Belgija je znana po svoji zgodovinski arhitekturi, z mestnimi jedri, kot sta Brugge in Gent, ki sta polni srednjeveških stavb in kanalov. Belgijska kuhinja je prav tako pomemben del kulture, s specialitetami, kot so čokolade, pivo, vaflji in školjke s pomfrijem.

Belgija je tudi država z bogato umetniško dediščino. Znana je po svojih prispevkih k umetnosti, vključno z deli slikarjev, kot so Pieter Bruegel starejši, Peter Paul Rubens in René Magritte. Festivalna scena v Belgiji je zelo živahna, z znanimi dogodki, kot sta Tomorrowland, eden največjih svetovnih elektronskih glasbenih festivalov, in Gentse Feesten, kulturni festival v Gentu.

Belgija in Hiša Potovanj

Pri Hiši Potovanj organiziramo potovanje Za Vikend – v Očarljivi Bruselj 4*.

Utrinki s

POTOVANJ PO AFRIKI