Hrvaška splošno

Hrvaška je država v jugovzhodni Evropi, ki se nahaja na stičišču Srednje Evrope, Balkana in Sredozemlja. Njena prestolnica je Zagreb, ki je tudi največje mesto v državi. Hrvaška meji na Slovenijo, Madžarsko, Srbijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro ter ima dolgo obalo ob Jadranskem morju.

Hrvaška geografija

Hrvaško sestavljajo tri glavne regije: Panonska nižina, Dinarsko gorstvo in Jadranska obala. Panonska nižina na severu Hrvaške je kmetijsko območje z rodovitnimi tlemi, medtem ko Dinarsko gorstvo na zahodu in jugu ponuja planinske pokrajine. Jadranska obala Hrvaške je znana po svojih čudovitih otokih, zalivih in čistem morju. Med bolj znanimi otoki so Hvar, Brač in Korčula.

Hrvaška živalstvo

Živalstvo Hrvaške je prav tako raznoliko zaradi različnih habitatov, ki jih ponuja njena geografska lega. V gozdnatih območjih Dinarskega gorstva živijo medvedi, volkovi in risi. Ob obali in na otokih je bogato morsko življenje, vključno z delfini in številnimi vrstami rib. Nacionalni parki Hrvaške kot sta Plitvička jezera in Krka, so znani po svojih naravnih lepotah in pestrem živalstvu.

Hrvaška kultura

Več stoletjih Hrvaške zgodovine in vpliv različnih civilizacij, od Rimljanov do Osmanskega cesarstva in Avstro-Ogrske, je Hrvaško naredila izredno turistično privlačno. Hrvaška je znana po svoji ljudski glasbi, plesu in tradicionalnih nošah. Klapska pesem, tradicionalna a cappella glasba, je zaščitena pri Unescu. Hrana je regionalno raznolika, z vplivi sredozemske, avstrijske in madžarske kuhinje.

Hrvaška je tudi država z bogato literarno in umetniško dediščino. Ivana Brlić-Mažuranić, znana kot hrvaška Hans Christian Andersen, in Miroslav Krleža, eden najpomembnejših hrvaških pisateljev, sta le dva primera. Država je gostila številne festivale, kot so Dubrovniški poletni festival, ki privablja obiskovalce z vsega sveta.

Hrvaška in Hiša Potovanj

Pri Hiši Potovanj organiziramo potovanje Biseri Bosne in neznana Hrvaška.

Utrinki s

POTOVANJ PO AFRIKI