POTOVALNI NAMIG INDIJA - dežela kjer oživijo vsa čutila POTOVALNI NAMIG AGRA - Taj Mahal ali večna ljubezen pred Rdečo trdnjavo POTOVALNI NAMIG RADŽASTAN - ko se na puščavskem platnu narišejo barve POTOVALNI NAMIG ANDAMANI - otoški biseri v indijskem oceanu POTOVALNI NAMIG KERALA - naravne Benetke BACKWATERS POTOVALNI NAMIG DELHI - glavno mesto in še več POTOVALNI NAMIG KALKUTA - ko nam Mati Tereza pokaže ogledalo
Samo eden je

IRAN

Iran – Programi v pripravi

Za vas pripravljamo programe potovanj po Iranu.
Odpotujte z nami v Iranu in deželo prijaznih ljudi, odlične hrane, prelepe pokrajine in starodavne perzijske zgodovine na način Hiše Potovanj.

Vabljeni kmalu nazaj!

Iran

Iran oz. Islamska republika Iran (kamor vas odpelje Hiša Potovanj) je država v zahodni Aziji. Iran na zahodu meji z Irakom in Turčijo, na severozahodu z Armenijo in Azerbajdžanom, na severu s Turkmenistanom in Kaspijskim morjem, na vzhodu z Afganistanom in Pakistanom in na jugu s Perzijskim in Omanskim zalivom. Iran je, tako po površini (1,64 milijonov m2) kot tudi po populaciji (86 milijonov), 17. največja država na svetu. Največje in glavo mesto Irana je Teheran (Tehran).

Iran zgodovina

Na območju današnjega Irana so nastale ene od najstarejših civilizacij v zgodovini sveta. V 6. stoletju pr. n. št. je kralj Kir Veliki ustanovil Ahemenidski Perzijski imperij, ki velja za enega od največjih imperijev v zgodovini. Le-tega pa je v 4. stoletju pr. n. št. zavzel Aleksander Veliki in ga razdelil na več helenističnih držav. Sledil je Iranski upor, ki je v 3. stoletju pr. n. št. ustanovil Partsko cesarstvo, katerega pa je nasledilo Sasanidsko cesarstvo v 3. stoletju našega štetja. V 7. Stoletju so cesarstvi osvojili arabski muslimani, kot posledica pa je sledila islamizacija Irana. Tako je Iran postal tudi eden od glavnih središč islamske kulture, izobraževanja, umetnosti, literature, filozofije in arhitekture, predvsem v času zlate dobe Islama. V naslednjih dveh stoletjih se je pojavila vrsta iranskih muslimanskih dinastij, nato pa so regijo Irana osvojili Turki Seldžuki in Mongoli. V 15. stoletju so Safavidi ponovno vzpostavili enotno iransko državo in nacionalno identiteto ter uvedli šiitski islam. V 18 stoletju, je Iran pod vladavino Nader Šaha predsedoval najmočnejši vojski na svetu, vendar pa je do 19. Stoletja spor z Ruskim imperiju povzročil znatne ozemeljske izgube. V začetku 20. stoletja je v Iranu prišlo do Perzijske ustavne revolucije. Nato pa je, kot posledica prizadevanj za nacionalizacijo oskrbe s fosilnimi gorivi, leta 1963 v Iranu prišlo do anglo-ameriškega državnega udara, kar je povzročilo vse večji zahodni politični vpliv in avtokratsko vladavino Mohamed Reza Pahlavija. Slednji je leta 1963 v Iranu sprožil tudi vrsto reform. Leta 1978 pa se je v Iranu začela Iranska revolucija, katere posledica je bila nastanek današnje Islamske republike Iran leta 1979.

Iran geografija

Območje Irana je poznano kot izredno hribovito, predvsem zahodni del, ki pa je tudi zelo poseljen. V Iranu najdemo dele gorovij kot so Kavkaz, Zagros in Alborz. V sklopu slednjega se nahaja tudi najvišja gora v Iranu, Mount Damavand (5,610 m). Severni del Irana pa pokrivajo bujni mešani gozdovi, ki se nahajajo blizu južnih obal Kaspijskega morja. Na vzhodnem delu Irana se nahaja nekaj slanih jezer, večinoma pa puščavske kotline, kot sta npr. puščavi Lut in Kavir, ki je tudi največja puščava v Iranu.

Iran in Hiša Potovanj

V agenciji Hiša Potovanj organiziramo več potovanj v Iran, ki ima izredno pestro in bogato zgodovino. Raziščite kulturo, umetnost, arhitekturo in glasbo Irana, tako skozi zgodovino kot tudi v sedanjosti. Spoznajte pradavne civilizacije in mogočne imperije, obiščite starodavne kamnite vasice, nakupujte na barvitih bazarjih in se čudite nad izjemnimi arhitekturnimi dosežki Perzijskega imperija. Vabimo vas, da z agencijo Hiša Potovanj obiščete in raziščete veličastni Iran.

Utrinki iz

INDIJSKIH POTOVANJ

India