Samo ena je

AVSTRIJA

Avstrija splošno

Avstrija, dežela z bogato zgodovino in kulturno dediščino, leži v osrčju Evrope. Njena geografija je zelo raznolika, od visokih Alp na zahodu do nižin ob Donavi na vzhodu. Glavno mesto je Dunaj, znano po svoji zgodovinski arhitekturi, glasbi in umetnosti.

Avstrija geografija

Avstrija je večinoma gorata, saj skoraj 60 % površja pokrivajo Alpe. Najvišji vrh Avstrije je Grossglockner, ki doseže 3.798 metrov nadmorske višine. Poleg Alp, so pomembni tudi rečni sistemi, med katerimi izstopa Donava, ki teče skozi številna večja mesta in pomembna kulturna središča.

Avstrija kultura

Kultura Avstrije je tesno povezana z njeno zgodovino kot del nekdanje Habsburške monarhije. Avstrijska kultura je znana po glasbi, še posebej klasični, saj je rojstni kraj številnih slavnih skladateljev, kot so Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven (ki je sicer rojen v Nemčiji, a deloval predvsem na Dunaju) in Franz Schubert. Poleg glasbe ima Avstrija tudi bogato tradicijo v literaturi, likovni umetnosti in gledališču. Dunajski državni operi in Burgtheater sta svetovno znana kulturna središča.

Avstrijska kulinarika je prav tako pomemben del kulture. Znana je po jedeh, kot so Wiener Schnitzel, Apfelstrudel in Sachertorte. Avstrijska vina, še posebej bela, ter pivo so zelo cenjeni tako doma kot v tujini.

Avstrija živalstvo

Živalstvo Avstrije je raznoliko, zlasti v gorskih regijah. V Alpah najdemo živali, kot so alpski kozorog, gams in snežna kokoš. V gozdovih Avstrije živijo jelenjad, srnjad, divje svinje in različne vrste ptic. V rekah in jezerih, kot sta Neusiedler See in Wolfgangsee, prebivajo različne vrste rib, kot so postrvi in krapi.

Avstrija je tudi zavezana k ohranjanju narave, saj ima številne narodne parke, kot sta Narodni park Hohe Tauern in Narodni park Neusiedler See-Seewinkel, ki varujejo biotsko raznovrstnost in omogočajo trajnostni razvoj turizma. Z bogato zgodovino, kulturno dediščino in naravnimi lepotami je Avstrija priljubljena turistična destinacija, ki ponuja nekaj za vsakogar.

Avstrija in Hiša Potovanj

Pri Hiši Potovanj organiziramo dva potovanja v Avstrijo: Za Vikend – na Martinovanje na Dunaj 4* in Za Vikend – na Adventni Dunaj 4*.

Utrinki s

POTOVANJ PO AFRIKI