POTOVALNI NAMIG INDIJA - dežela kjer oživijo vsa čutila POTOVALNI NAMIG AGRA - Taj Mahal ali večna ljubezen pred Rdečo trdnjavo POTOVALNI NAMIG RADŽASTAN - ko se na puščavskem platnu narišejo barve POTOVALNI NAMIG ANDAMANI - otoški biseri v indijskem oceanu POTOVALNI NAMIG KERALA - naravne Benetke BACKWATERS POTOVALNI NAMIG DELHI - glavno mesto in še več POTOVALNI NAMIG KALKUTA - ko nam Mati Tereza pokaže ogledalo
Samo ena je

JORDANIJA

Jordanija – Programi v pripravi

Za vas pripravljamo programe potovanj po Jordaniji.
Odpotujte z nami v Jordanijo in deželo prijaznih ljudi, odlične hrane, prelepe pokrajine in starodavne zgodovine na način Hiše Potovanj.

Vabljeni kmalu nazaj!

Jordanija

Jordanija (kamor vas tudi odpelje Hiša Potovanj) se nahaja v zahodni Aziji oz. na stičišču Azije, Afrike in Evrope. Jordanija na jugu in vzhodu meji s Savdsko Arabijo, na severovzhodu z Irakom, na severu s Sirijo in na zahodu s Palestino, Izraelom in Mrtvim morjem. Na jugozahodu Jordanije najdemo 26 km dolgo obalo Akabskega zaliva v Rdečem morju, le-ta pa Jordanijo tudi loči od Egipta. Glavno mesto Jordanije je Aman, št. prebivalcev pa Jordanije pa znaša približno 11 milijonov.

Jordanija mesto Petra

Petra oz. Raqmi ali Raqemo (kot je bila poznana prvotnim prebivalcem) je zgodovinsko in arheološko mesto v južni Jordaniji. Petro se uvršča med 7 svetovnih čudes in meji na goro Jabal Al-Madbah. Ocenjuje se, da se je območje okoli Petre začelo naseljevati že pred 7000 leti pr.n.št.  Najzgodnejši prebivalci Petre so bili nomadsko ljudstvo Nabatejci, ki so ustanovili tudi Nabatejsko kraljestvo, Petra je bilo glavno mesto tega kraljestva. Nabatejci so se veliko ukvarjali s trgovanjem, bili pa so tudi zelo prilagojeni življenju v puščavi, tako so bili med drugim vešči v zbiranju deževnice, agrikulturi in klesanju kamenja. V 1. stoletju našega štetja je Petra izredno cvetela. Takrat je bil v Petri zgrajen tudi eden od bolj poznanih delov Petre, tempelj Al-Khazneh, za katerega se domneva, da predstavlja mavzolej nabatejskega kralja Arete IV.

Ocenjuje se, da v Jordaniji najdemo približno 100,000 arheoloških in drugih turističnih lokacij. Poleg mesta Petre je to tudi mesto Jerash (Džerash). Poleg tega, v Jordaniji najdemo več pomembnih bibličnih oz. krščanskih lokacij kot so Al-Maghtas (poznano tudi kot mesto krsta Jezusa) , gora Nebo, ruševine Umm ar-Rasas, mesto Madaba in trdnjava Machaerus. Prav tako pa v Jordaniji najdemo tudi pomembne islamske lokacije, kot so npr. svetišča spremljevalcev preroka Mohameda. Zmeran bolj, pa je v Jordaniji popularno tudi nočno življenje, predvsem v mestu Aman, prav tako pa so priljubljene številne pohodniške poti po razgibanem reliefu Jordanije, kot npr. 650 km dolga pot »Jordan Trail«.

Pomemben del prepoznavnosti Jordanije pa je tudi Mrtvo morje. Mrtvo morje se pogosto označuje tudi kot naravno zdravilišče, saj vsebuje desetkrat več soli kot povprečno morje, le-to pa ima tudi zdravilne učinke za številne kožne bolezni. Mrtvo morje je z -420 m tudi najnižja točka v Jordaniji in tudi najnižja točka na svetu. Najvišja tička v Jordaniji pa je s 1854 m gora Jabal Um mal Dami.

Jordanija in Hiša Potovanj

Vabimo vas, da s Hišo Potovanj odpotujete v Jordanijo in raziščete to deželo prijaznih ljudi, odlične hrane in prelepe pokrajine. Jordanija je tudi dom enega od sedmih svetovnih čudes in izjemno pestre starodavne zgodovine, pa tudi priljubljena destinacija za t. i. medicinski  turizem. Dežela, ki se nahaja na »križišču« treh celin, navdušuje obiskovalce že vrsto stoletij.

Utrinki iz

INDIJSKIH POTOVANJ

India