Utrinki iz

POTOVANJA po JUŽNI AMERIKI

Mehika splošno

Mehika, uradno Združene države Mehike, je država v Srednji Ameriki, ki meji na ZDA na severu, Tihi ocean na zahodu in jugu, Gvatemalo, Belize ter Karibsko morje na jugovzhodu in Mehiški zaliv na vzhodu. Glavno mesto je Ciudad de México (Mexico City), ki je ena največjih metropolitanskih območij na svetu. Z več kot 126 milijoni prebivalcev, je Mehika 11. najbolj naseljena država na svetu in ima raznoliko kulturno dediščino, ki združuje predkolumbovske, španske in sodobne vplive.

Mehika geografija

Mehika je geografsko raznolika država, ki se razprostira na površini približno 1.964.375 kvadratnih kilometrov. Njena pokrajina vključuje puščave, visoke planote, tropske džungle in dolge obalne črte. Na severu dominira Sonorska in Čihuahovska puščava, medtem ko južni del države prekrivajo gosti gozdovi Jukatanskega polotoka in visokogorja Sierra Madre. Mehika ima tudi številne vulkane, med katerimi je najvišji Pico de Orizaba, ki doseže višino 5.636 metrov. Podnebje se razlikuje od puščavskega na severu do tropskega na jugu.

Mehika zgodovina

Mehika ima bogato in kompleksno zgodovino, ki sega več tisočletij nazaj. Pred prihodom Špancev v 16. stoletju so na tem območju cvetele številne civilizacije, kot so Olmeki, Maji, Tolteki in Azteki. Azteško cesarstvo je bilo na vrhuncu, ko je Hernán Cortés leta 1519 začel špansko osvajanje. Po več kot 300 letih kolonialne vladavine je Mehika leta 1821 razglasila neodvisnost. 20. stoletje je zaznamovala mehiška revolucija (1910–1920), ki je privedla do pomembnih družbenih in gospodarskih sprememb ter oblikovanja sodobne mehiške države.

Mehika kultura

Mehiška kultura je bogata in raznolika, z globokimi koreninami v predkolumbovskih tradicijah, španskem kolonialnem vplivu in sodobnih globalnih vplivih. Jezikovno prevladuje španščina, vendar se govori tudi 68 domačih jezikov, vključno z nahuatlom in majščino. Mehika je znana po svojih praznovanjih, kot sta Dia de los Muertos (Dan mrtvih) in Fiesta de Quinceañera. Kulinarika vključuje slavne jedi, kot so tacos, enchiladas in mole. Umetnost in literatura sta cveteli s prispevki slikarjev, kot so Diego Rivera in Frida Kahlo, ter pisateljev, kot je Octavio Paz. Mehika je tudi dom številnih arheoloških najdišč, kot sta Chichén Itzá in Teotihuacán, ki pričajo o veličini starih civilizacij.

Mehika in Hiša Potovanj

Hiša Potovanj vas po Mehiki popelje na sledečem potovanju: Mehika – malo drugače.