Samo ena je

SAVDSKA ARABIJA

Savdska Arabija- Programi v pripravi

Za vas pripravljamo programe potovanj po Savdski Arabiji.
Odpotujte z nami v Savdsko Arabijo – deželo, ki je bila še do nedavnega zaprta za turizem a ima kaj pokazati. Od neskončnih puščavskih predelov in starodavne kulture do ultramodernih mest. Spoznajte Savdsko Arabijo na način Hiše Potovanj.

Vabljeni kmalu nazaj!

Savdska Arabija

Savdska Arabija je država v zahodni Aziji. S 2,150,000 m2 je Savdska Arabija največja država na Bližnjem vzhodu,  2. največja v Arabskem svetu in 5. največja v Aziji. Savdska Arabija na zahodu meji z Rdečim morjem, na severu z Jordaniji, Irakom in Kuvajtom, na vzhodu s Katarjem, Združenimi arabskimi emirati in Perzijskem zalivom, na jugovzhodu z Omanom ter na jugu z Jemnom. Savdsko Arabijo, kot tudi Jordanijo, od Egipta loči Akabski zaliv. Savdska Arabija je edina država na svetu, ki ima obalo tako ob Rdečem morju kot tudi ob Perzijskemu zalivu. Na večini območju, ki ga obsega Savdska Arabija, se nahajajo suhe puščave, nižine, stepe in gore. Glavno in tudi največje mesto Savdske Arabije je Riad. Savdska Arabija je tudi dom Meke in Medine, dveh najbolj svetih islamskih mest.

Savdska Arabija zgodovina

Območje današnje Savdske Arabije je bilo tudi še predislamskem času dom več starodavnim kulturam in civilizacijam. Tako zgodovine Savdske Arabije kaže ene izmed najzgodnejših sledi človeške dejavnosti na svetu. Iz območja današnje Savdske Arabije je vzniknil  tudi islam, ki je 2. najbolj razširjena religija na svetu. Tako je v 7. stoletju našega štetja prerok Mohamed združil prebivalce takratnega Arabskega polotoka in ustvaril enotno islamsko versko entiteto. Po njegovi smrti leta 632, so njegovi privrženci hitro povečalo ozemlje pod muslimansko oblastjo onkraj Arabskega polotoka in so tako v nekaj desetletjih osvojili ogromen del ozemlja ki se segal od Iberskega polotoka na zahodu do delov srednje in južne Azije na vzhodu. Arabske dinastije, ki izvirajo iz območja današnje Savdske Arabije, so ustanovile kalifate kot so Rašidun, Umajad, Abasid in Fatimid, pa tudi številne druge dinastije v Aziji, Afriki in Evropi.

Nafta je bila v Savdski Arabiji odkrita leta 1938 in je danes Savdska Arabija druga največja proizvajalka nafte na svetu, največja svetovna izvoznica nafte, nadzoruje pa tudi drugo največjo zalogo nafte na svetu in četrto največjo zalogo zemeljskih plinov.

Savdska Arabija geografija, živalstvo in rastlinstvo

V Savdski Arabiji najdemo 5 ekoregij, in sicer obalno megleno puščavo Arabskega polotoka, savano jugozahodnega arabskega vznožja, gozdove jugozahodne Arabije, Arabsko puščavo in tropsko puščavo ter polpuščavo ob Rdečem morju.

V Savdski Arabiji najdemo živalske vrste kot so npr. arabski leopard, volk, progasta hijena, mungos, pavijan, peščena mačka in jarboa (mali skakajoči glodavec). Med ptiči, v Savdski Arabiji najdemo sokole (ki jih tudi usposabljajo za lov), orle, jastrebe in peščene jerebe. V Savdski Arabiji najdemo več vrst kač, pa tudi bogato morsko življenje. Tako ima zlasti Rdeče morje bogat in raznolik ekosistem, saj so tam zabeležili več kot 1200 vrst rib, od katerih je približno 10 % endemičnih.

V preteklosti, so bile v Savdski Arabiji tudi zelo pogoste npr. gazele, arabski oriks in gepard, vendar pa so zaradi znatnega življenja te vrste skorajda že izumrle. Tako je npr. azijski lev na območju Savdske Arabije že izumrl. Ene od najbolj prepoznavnih živali v Savdski Arabiji pa sta arabska kamela in arabski konj, ki je tudi pomemben del arabske folklore.

Savdska Arabija in Hiša Potovanj

Hiša Potovanj vas vabi, da z nami odpotujete v Savdsko Arabijo. To je dežela, ki je bila še do nedavnega zaprta za turizem, vendar skriva ogromno zanimivosti. Hiša Potovanj vam tako razkrije neskončne puščavske predele in starodavne kulturo Savdske Arabije, pa tudi ultramoderna mesta. Dežela, kjer se je začela islamska vera in kamor vsako leto roma na tisoče vernikov. Spoznajte del arabskega sveta s Hišo Potovanj v Savdski Arabiji.

Utrinki iz

INDIJSKIH POTOVANJ