Samo ena je

AVSTRALIJA

Utrinki iz

POTOVANJ PO AVSTRALIJI

Avstralija geografija

Avstralija (kamor lahko tudi odpotujete s Hišo Potovanj) je ime tako države kot tudi ene od sedmih celin. Pod državo Avstralije se uvršča celoten del avstralske celine, otok Tasmanija in še drugi številni ter manjši otoki. S 7,617,930 m2, ima Avstralija med državami največjo površino v Oceaniji in 6. največjo površino na svetu. Avstralija je tudi najstarejša, najbolj ravninska in najbolj suha poseljena celina, in tudi celina z najmanj rodovitno prstjo. Glavno mesto Avstralije je Canberra, največje pa Sydney. Avstralija  velja za geografsko izjemno raznovrstno državo, saj v Avstraliji najdemo v Avstraliji najdemo veliko različnih reliefov in podnebij. V središču Avstralije se nahajajo puščave, na severovzhodu najdemo tropske deževne gozdove in na jugovzhodu gorske verige.

Avstralijo obdajata Indijski in Pacifiški ocean, pa tudi Timorsko morje, Arafursko, Koralno morje in Tasmansko morje. Avstralija je najmanjša celina na svetu, nekateri pa jo označujejo tudi kot otoško celino. Tako je Avstralija za nekatere tudi največji otok na svetu. Populacija Avstralije znaša približno 26 milijonov prebivalcev, večina pa jih je naseljenih na jugovzhodni obali.

Veliki koralni greben, ki je tudi največji koralni greben na svetu, se nahaja blizu severno-vzhodne obale Avstralije.  Veliki koralni greben je dolg več kot 2000 km. V Avstrlaiji se nahaja tudi največji monolit na svetu (Mount Augustus), najvišja  gora na celini pa je Mount Kosciuszko (2,228 m).

V Avstraliji najdemo tudi skalnat monolit (osamelec) po imenu Uluru. Uluru je svet sveti kraj za prvotne prebivalce Avstralije, staroselce po imenu aborigini. Območje okoli Uluruja se nahajajo tudi številni izviri, skalnate jame in starodavne poslikave.

Avstralija živalstvo in rastlinstvo

Čeprav velik del Avstralije pokriva puščava, tam najdemo zelo pestro in raznoliko živalstvo in rastlinstvo. Tako ocenjujejo, da se v Avstraliji nahaja več kot 250,000 vrst gliv in več kot 755 vrst plazilcev, kar je največ na svetu. Zaradi lokacije in geografske izolacije, v Avstraliji najdemo številne živalske vrste, ki so endemične. Zanimivo je tudi, da je Avstralija, poleg Antarktike, edina celina, kjer se niso razvile mačje živalske vrste, le-te pripeljali evropski naseljenci.

V gozdovih Avstralije najdemo predvsem zimzelene vrste, kot je npr. evkaliptus. Med bolj poznane živali v Avstraliji pa so npr. koale, kenguruji (in tudi drugi vrečarji), kljunaši, kljunati ježki, vombati. dingoti in tudi ptice kot so emuji. Avstralija je dom tudi številnim nevarnim živalim, med katerimi so tudi najbolj strupene kače na svetu.

Avstralija in Aborigini

Aboriginska kultura predstavlja eno najstarejših kontinuiranih kultur na svetu. Ob času, ko so v Avstralijo prišli Evropejci, je v Avstraliji obstajalo približno 250 aboriginskih jezikovnih skupin. Aboriginska kultura temelji na oralni kulturi, ki je oblikovana na spoštovanju zemlje in verjetju, ki ga imenujemo sanjski čas.

Avstralija in Hiša Potovanj

V Hiši Potovanj organiziramo 2 različni potovanji v Avstralijo – »Vzhodno in Centralno Avstralijo« in »Veliko Avstralsko turo«. Na potovanjih med drugim obiščemo velika avstralska mesta, se odpravimo potapljati na Veliki koralni greben, si ogledamo mogočni Uluru, obiščemo narodni park Kakadu (največji v Avstraliji) in spoznavamo aboriginsko kulturo. Vabimo vas, da s Hišo Potovanj raziščete Avstralijo, deželo »tam spodaj«.