Poljska splošno

Poljska, uradno Republika Poljska, je država v srednji Evropi, ki meji na Nemčijo na zahodu, Češko in Slovaško na jugu, Ukrajino, Belorusijo in Litvo na vzhodu ter Baltsko morje in Rusijo na severu. Država ima površino približno 312,696 kvadratnih kilometrov in je dom za več kot 38 milijonov ljudi, kar jo uvršča med najbolj naseljene države v Evropi. Glavno mesto je Varšava.

Poljska geografija

Na severu se razteza ob obali Baltskega morja, kjer se nahajajo pomembna pristanišča, kot sta Gdansk in Gdynia. Severni del Poljske je znan po številnih jezerih in gozdovih. Srednji del Poljske je večinoma ravninski in obsega obsežna kmetijska zemljišča. Na jugu se pokrajina dviga v gorovje Karpatov in Sudetov, kjer se nahaja tudi najvišja gora, Rysy, ki doseže 2,499 metrov. Poljska ima tudi več velikih rek, med katerimi je najdaljša Visla.

Poljska živalstvo

Poljsko živalstvo je bogato in raznoliko, zahvaljujoč različnim ekosistemom. V gozdovih, ki pokrivajo več kot tretjino države, živijo številne vrste živali kot so jelen, divji prašič, ris, volk in evropski bizon, znan tudi kot zubr, ki ga najdemo v Białowieżanskem gozdu. V rekah in jezerih živijo različne vrste rib, kot so postrv, ščuka in krap. Poljska je tudi dom številnim vrstam ptic, vključno z orlom belorepcem in štorkljo, ki je simbol države.

Poljska kultura

Poljska ima dolgo tradicijo literature z avtorji, kot so Adam Mickiewicz, Henryk Sienkiewicz, ki je prejel Nobelovo nagrado, in Wislawa Szymborska. Glasba je pomemben del poljske kulture, s slavnim skladateljem Frederikom Chopinom in sodobnimi glasbeniki, kot so Krzysztof Penderecki in številni jazz glasbeniki.

Poljska kuhinja je znana po svojih tradicionalnih jedeh, kot so pierogi, bigos in žurek. Poljska je tudi znana po svojih festivalih, kot sta Krakowski Festival in Varsavska Filmska Akademija, ki privabljajo obiskovalce z vsega sveta. Poljska kultura je močno vplivala na evropsko in svetovno kulturno dediščino, kar se odraža v številnih muzejih, gledališčih in galerijah po vsej državi.

Poljska in Hiša Potovanj

Pri Hiši Potovanj organiziramo potovanje Za Vikend – v Adventno Varšavo 4*.

Utrinki s

POTOVANJ PO AFRIKI