Albanija splošno

Republika Albanija, je država v jugovzhodni Evropi, ki leži na Balkanskem polotoku. Na zahodu Albanija meji na Jadransko morje, na jugu pa na Jonsko morje. Na severu na Črno goro, na vzhodu na Kosovo in Severno Makedonijo, na jugu pa na Grčijo. Glavno mesto Albanije je Tirana, ki je tudi največje in najpomembnejše kulturno in gospodarsko središče.

Albanija geografija

Albanija je zelo raznolika, saj vključuje visoke gore, rodovitne doline in slikovito obalo. Država ima okoli 362 kilometrov obale, ki ponuja čudovite plaže in turistične destinacije, kot sta Drač in Saranda. Gorska območja, kot je gorski masiv Prokletije na severu in gorovje Pindus na jugu, nudijo priložnosti za pohodništvo in raziskovanje. Najvišji vrh je Korab, ki se dviga 2.751 metrov nad morjem.

Albanija živalstvo

Živalstvo Albanije je prav tako bogato in raznovrstno. V gorah najdemo medvede, volkove, divje prašiče in različne vrste ptic, kot so orli in sove. Na obalnih območjih Albanije in mokriščih živijo številne vrste rib, delfini in različne vrste morskih ptic. Naravni rezervati, kot je narodni park Divjaka-Karavasta, so ključni za ohranjanje teh vrst in biotske raznovrstnosti.

 Albanija kultura

Albanija edinstvena mešanica vzhodnih in zahodnih kulturnih vplivov, oblikovana skozi tisočletja zgodovine. Albanija je dom številnim zgodovinskim in arheološkim spomenikom, kot so ruševine antičnih mest Butrint in Apollonia. Tradicionalna albanska glasba, poznana kot iso-polifonija, je uvrščena na UNESCO-v seznam nesnovne kulturne dediščine. V kulturi Albanije imajo pomembno mesto tudi tradicionalni plesi in noše, ki odražajo lokalne običaje in zgodovino.

Kuhinja Albanije je preplet sredozemskih in balkanskih okusov, pri čemer uporabljajo sveže sestavine, kot so oljčno olje, zelenjava, meso in morski sadeži. Priljubljene jedi vključujejo burek, jed iz listnatega testa, polnjenega z različnimi nadevi, ter tave kosi, jed iz jagnjetine in jogurta.

Albanija je torej dežela z bogato zgodovino, raznoliko naravo in živahno kulturo, ki ponuja veliko priložnosti za raziskovanje in doživetje edinstvenih tradicij in naravnih lepot.

Albanija in Hiša Potovanj

Pri Hiši Potovanj organiziramo 10-dnevno potovanje v Očarljivo Albanijo, kjer se spoznamo z zgodovino, naravo, kulturo in kulinariko te čudovite dežele.

Utrinki s

POTOVANJ PO AFRIKI