Samo ena je

ŠRI LANKA

MAGIČNA ŠRI LANKA

Destinacija: Dolžina potovanja: 14 dni
Tip potovanja: Klasično skupinsko potovanje ali Individualno potovanje
Vodenje: Skupine: vodnik Hiše potovanj in lokalni vodniki
Prevoz: Skupine: letalo in privatni avtobus / minibus / enoprostorec ( odvisno od velikosti skupine )
Nastanitev: Skupine: hotel 3* ali 4*

Ena najbolj popularnih tur v v našem programu.
Intenzivno popotovanje po Šri Lanki s kratkim oddihom ob Indijskem oceanu.
Izkusite izkušnjo Šri Lanke s Hišo potovanj.

Beri dalje

ŠRI LANKA – “na izi”

Destinacija: Dolžina potovanja: 15 dni
Tip potovanja: Klasično skupinsko potovanje ali Individualno potovanje
Vodenje: Skupine: vodnik Hiše potovanj in lokalni vodniki
Prevoz: Skupine: letalo in privatni avtobus / minibus / enoprostorec ( odvisno od velikosti skupine )
Nastanitev: Skupine: hotel 3* ali 4*

Ena najbolj popularnih tur v v našem programu.
Popotovanje po Šri Lanki z oddihom ob Indijskem oceanu.
Izkusite izkušnjo Šri Lanke s Hišo potovanj.

Beri dalje

Šrilanka

Šrilanka (kamor vas odpeljeta Hiša Potovanj in Mojca Mavec) je otoška država, ki se nahaja v južni Aziji. Leži v Indijskem oceanu, jugozahodno od Bengalskega zaliva in jugovzhodno od Arabskega morja. Od indijske podceline Šrilanko loči Mannarski zaliv in Palkov preliv. Šrilanka po morju meji z Indijo in Maldivi. Glavno zakonodajno mesto Šrilanke je Sri Jayawardenepura Kotte (krajše Kotte), največje mesto in finančni center pa je Colombo. Populacija Šri Lanke znaša 22 milijonov prebivalcev. Šrilanka je multinacionalna država, kjer se stikajo številne kulture, jeziki in etnije.

Šrilanka geografija

Oblika Šrilanke spominja na hruško. Zanimivo pa je tudi, da naj bi po hindujski mitologiji obstajal kopenski most, ki je povezoval Indijo in Šrilanko. Danes na tem območju najdemo verigo apnenčastih sipin. Legenda tudi pravi, da je bilo to območje prehodno do leta 1480 našega štetja, dokler ga niso cikloni poglobili. Danes so nekateri deli tega območja globoki le 1 m, kar ovira tamkajšnji morski promet. Na otoku Šrilanka prevladujejo obalne ravnice, na južno-centralnem delu Šrilanke pa najdemo hriboviti relief. Najvišji vrh na Šrilanki je Pidurutalagala (2,524 m n. v.).

Šrilanka živalstvo in rastlinstvo

Na Šrilanki najdemo največ biodiverzitetnih vročih točk na površino med Azijskimi državami (velja za cvetoče rastline in vse skupine vretenčarjev, razen ptic). Na Šrilanki je endemičnih izjemno visok delež živalskih in rastlinskih vrst – 27 % cvetočih rastlin in 22 % sesalcev. Zakonsko zaščitenega je 26,5 % ozemlja Šrilanke. Na Šrilanki najdemo 22 nacionalnih parkov. Yala National Park na jugovzhodu Šrilanke je poznan kot habitat slonov, srn in pavov. Največji nacionalni park na Šrilanki, Wailpattu National Park na severozahodu, pa je poznan predvsem kot habitat številnih vodnih ptic kot so štorklje, pelikani, ibisi in žličarke. Šrilanka pa je poznana tudi po šrilanškem slonu (najdemo jih približno 5.879), ki velja za eno od treh podvrsti azijskega slona, pa tudi po šrilanškem leopardu, ki velja za ogroženo vrsto (najdemo jih manj kot 800).

Šrilanka čaj

Šrilanka velja za 4. največjo pridelovalko čaja na svetu. Leta 1995 je Šrilanka bila celo največja izvoznica čaja na svetu (23 % svetovnega izvoza), leta 2020 pa je bila na drugem mestu po prihodkih od izvoza čaja, takoj za Kitajsko. Proizvodnja čaja tako za Šrilanko predstavlja eno od glavnih gospodarskih panog – direktno ali indirektno se s proizvodnjo čaja ukvarja več kot 1 milijon prebivalcev Šrilanke. Proizvodnja visokokakovostnega čaja na Šrilanki ja mogoča predvsem zaradi podnebja v osrednjem visokogorju države, za katerega so značilne vlažnost, nižje temperature in padavine. Čaj na Šrilanki pridelujejo tudi na območjih z nizko nadmorsko višino z veliko padavinami in višjimi temperaturami, le ta čaj pa ima adstringentne učinke.

Šrilanka in Hiša Potovanj

Hiša Potovanj organizira več različnih potovanj na Šrilanko, tudi v spremstvu TV voditeljice in potovalne entuziastke Mojce Mavec. Na potovanjih na Šrilanko tako odkrivamo njeno zgodovino in ostanke starodavnih kultur, pridelavo čaja, bujno rastlinstvo in divje živali na safariju v nacionalnih parkih ter tudi peščene plaže ob Indijskem oceanu. Vabimo vas, da s Hišo Potovanj obiščete Šrilanko in jo raziščete v vsej njeni lepoti.

Utrinki iz

POTOVANJ PO ŠRI LANKI