POTOVALNI NAMIG NEPAL - prebivališče bogov in začetek njihove poti POTOVALNI NAMIG KATHMANDU - bazni tabor vseh in vsakogar POTOVALNI NAMIG POKHARA- jutranja kava s pogledom na Anapurne POTOVALNI NAMIG CHITWAN- narodni park ali drugi obraz Nepala
Samo en je

NEPAL

Nepal

Nepal (kamor vas odpelje Hiša Potovanj) je država, ki se nahaja v južni Aziji. Večina Nepala se nahaja v Himalaji, vključuje pa tudi dele Indo-Gangske nižine. Nepal na severu meji s Tibetom, in na jugu, vzhodu in zahodu z Indijo. Nepal od Bangladeša loči koridor Siliguri, od Butana pa indijska zvezna država Sikim. Nepal ima raznolik relief, saj obsega rodovitne ravnine, podalpske gozdnate griče in osem od deset najvišjih gora na svetu, vključno z Mount Everestom, najvišjo goro na Zemlji. Nepal je tudi večetnična, večjezična in multikulturna država, uradni jezik pa je nepalščina. Glavno in največje mesto države pa je Katmandu. Zanimivo je tudi, da je nepalska zastava edina na svetu, ki ni pravokotne oblike.Ime Nepal je bilo prvič zapisano v besedilih iz vedskega obdobja indijske podceline. To je tudi obdobje, ko je bilo v starodavnem Nepalu ustanovljen hinduizem, ki pa je danes tudi prevladujoča vera v državi. V Nepalu pa se je sredi 1. tisočletja našega štetja rodil tudi Guatama Buda, ki velja za utemeljitelja budizma.

Nepal zanimivosti

Ene izmed bolj poznanih destinacij in zanimivostih v Nepalu sta mesti Pokhara in Katmandu in treking okoli gore Anapurna. V Nepalu najdemo tudi 4 območja, ki spadajo pod Unescovo svetovno dediščino. To so Lumbini (lokacija, kjer naj bi se rodil Buda), nacionalni park Sagarmatha (kjer se nahaja tudi Mount Everest), nacionalni park Chitwan in sedem lokacij v Katmandujski dolini, ki se štejejo kot eno območje. Ena od glavnih atrakcij Nepala pa predstavlja seveda tudi alpinizem v Himalaji in vzpon na Mount Eeverest, ki je najbolj dostopna z nepalske strani.

Nepal podnebje, živalstvo in rastlinstvo

V Nepalu najdemo veliko raznolikost rastlin in živali glede na njegovo velikost. Nepal v celoti tvori zahodni del t. i. vroče točke biotske raznovrstnosti v  vzhodni Himalaji. V Nepalu najdemo tudi izredne razlike v nadmorski višini, od 60 m n. v. v ravnicah Terai do 8848 m n. v. Mount Everesta. Slednje pa se v Nepalu izkazuje tudi v različnih biomih, kjer najdemo gozdove, grmičevje, savane in ravnice (kjer najdemo tudi eno od najvišjih trav na svetu), tropske zimzelene gozdove, alpsko rastlinstvo, arktično rastlinstvo in drugo. Vzhodni del Napala pa prejme več dežja kot drugi deli, zato tam najdemo tudi bogatejši biotsko raznovrstnost.  V Nepalu najdemo tudi živali, kot so npr. bengalski tiger, nosorog, bizon, rdeča panda, azijski slon, Himalajski mošusni jelen, divji vodni bivol in južnoazijski rečni delfin in himalajski monal (nacionalna ptica Nepala).

Nepal in Hiša Potovanj

Hiša Potovanj organizira več potovanj v Nepal, kjer sta se začeli dve veliki svetovni religiji in kjer domujejo himalajski velikani. Prav tako pa Nepal ponuja dom številnih živalskim in rastlinskim vrstam, ki jih dodobra raziščemo v nepalskih narodnih parkih. V Hiši Potovanj organiziramo tudi dve  potovanji, na katerih obiščemo tako Nepal kot tudi sosedno Indijo in pa Nepal in skrivnostni Butan in na to drugo nas popelje tudi Mojca Mavec. Za bolj avanturistične posameznike pa organiziramo tudi edinstveno smučanje v Himalaji in treking na bazni tabor Everest. Vabimo vas, da s Hišo Potovanj in Mojco Mavec odpotujete v Nepal in se prepustite njegovi mističnosti.

Utrinki iz

POTOVANJ PO NEPALU

Nepal