Samo ena je

NORVEŠKA

ODPOTUJ
z MOJCO MAVEC
ODHOD 2025
NABIRAMO PRIJAVE

Odpotuj z Mojco Mavec na Norveško in Lofote

Destinacija:  Evropa , Norveška
Dolžina potovanja: 11 dni
Tip potovanja: skupinsko potovanje
Vodenje: spremstvo in predstavitev destinacije s strani Mojce Mavec in lokalni vodniki
Prevoz: letalo in privatni avtobus / minibus ( odvisno od velikosti skupine )
Nastanitev: hoteli 3/4*

Ena najbolj popularnih tur v našem programu.

Norveška in Lofoti, dežela fjordov, Trolov in še marsičesa, z vsemi poglavitnimi poudarki.
Izkusite izkušnjo Norveške in Lofotov z Mojco Mavec in Hišo Potovanj.

Norveška

Norveška (kamor vas odpelje Hiša Potovanj in Mojca Mavec) je nordijska država, ki se nahaja v severni Evropi. Norveška obsega zahodni in skrajni severni del Skandinavskega polotoka. Pod območje Norveške spadajo tudi arktični otok Jan Mayen, arhipelag Svalbard, otok Bouvet, otok Petra prvega in t. i. Queen Maud Land. Glavno in največje mesto Norveške je Oslo.

Norveška lega in podnebje

Norveška obsega približno 385.000 km2 veliko površino in ima približno 5,5 milijonov prebivalcev. Norveška na vzhodu meji s Švedsko, na severovzhodu s Finsko in Rusijo in na jugu z ožino Skagerrak, preko katere se nahajata Danska in Združeno Kraljestvo.  Norveška ima tudi obsežno obalo, ki gleda na Atlantski ocean, Severno morje, Norveško morje in Barentsovo morje. Na podnebje Norveške zelo vpliva morje. Tako so npr. temperature, kljub temu, da so nizke, v povprečju vseeno višje od temperatur na lokacijah, ki se nahajajo na enaki zemljepisnih širinah kot Norveška.

Norveška geografija

Na Norveškem najdemo tudi najbolj severno točko v Evropi. Če pa pod Norveško štejemo tudi področje Svalbard in tamkajšnjo mesto Vardo, se na Norveškem nahaja tudi najbolj vzhodna točka v Evropi, bolj vzhodno od npr. Istanbula in St. Petersburga.  Na razgibani obali Norveške najdemo na tisoče otokov in ogromne fjorde, ene od značilnosti te države. Tako je obala Norveške, vključno s fjordi, dolga skoraj 29.000 km, če pa zraven vštejemo še otoke, njeno dolžino nekateri ocenjuje kar na dobrih 100.000 km.

Na večinskem predelu Norveške prevladuje gorat in visok teren z veliko raznolikostjo naravnih zanimivosti, ki jih povzročajo prazgodovinski ledeniki in raznolika topografija. Najbolj opazni med njimi so fjordi – globoki žlebovi, vrezani v zemljo, katere je po koncu ledene dobe preplavilo morje. Sognefjorden je drugi najgloblji fjord na svetu in z 204 kilometri tudi najdaljši na svetu. Na Norveškem najdemo tudi, Hornindalsvatnet, ki je najgloblje jezero v Evropi. Norveška ima okoli 400.000 jezer in 239.057 registriranih otokov. Na višjih gorskih predelih in v notranjosti okrožja Finnmark pa prevladujeta večni led in sneg.

Norveška in Lofoti

Lofoti so otočje in tradicionalno območje v okrožju Nordland na Norveškem. Pokrajina Lofotov je poznana po svoji slikovitosti, kjer prevladujejo predvsem gorati oz. hriboviti predeli z odprtim morjem in zaščitenimi zalivi ter plažami. Na Lofotih najdemo dve mesti, Svolvær in Leknes ter več ribiških vasic. Na območju Lofotov je morje bogato z življenjem, tam pa se nahaja tudi Røst Reef, največji globokomorski koralni greben na svetu. Približno 70 % vseh rib, ulovljenih na Norveškem in v Barentsovem morju, se ulovi s pomočjo gojišč v Lofotskih vodah. Na Lofotih najdemo tudi veliko število vider in losov.

Norveška zanimivosti

Norveška je poznana po neverjetnih razgledih in pogledih. Lahko bi dejali, da obale Norveške, predstavljajo ene od vizualno najbolj impresivnih pokrajin na svetu. Tako je tudi National Geographic norveške fjorde uvrstil med največje svetovne turistične atrakcije. Na Norveškem pa najdemo tudi naravna pojava kot sta polnočno sonce in severni sij oz. aurora borealis.

Norveška in Hiša Potovanj

Hiša Potovanj vas odpelje na potovanje na Norveško in Lofote. Na potovanju se dodobra spoznamo z neokrnjeno naravo te izjemno slikovite skandinavske dežele, ki je poznana po fjordih, otokih, Trolih in Vikingih. Prav tako spoznavamo norveško kulturo, ki jo je močno zaznamovala obmorska lega, kar se izkazuje na vseh področjih tamkajšnjega načina življenja. V Hiši Potovanj lahko izbirate med dvema izvedbama potovanja na Norveško in Lofote – s TV voditeljico in potovalno entuziastko Mojco Mavec in/ali s Hišo Potovanj. Vsako potovanje ima svoje specifične lastnosti, obema pa je, med drugim, skupno odkrivanje ene od največjih fjordov na svetu, spoznavanje vikinške kulture in raziskovanje ribiških mest in vasic.

Utrinki s

POTOVANJ PO AFRIKI