Bosna in Hercegovina splošno

Bosna in Hercegovina je država v jugovzhodni Evropi, na Balkanskem polotoku. Sestavljena je iz dveh glavnih delov: Federacije Bosne in Hercegovine ter Republike Srpske, poleg Distrikta Brčko, ki je poseben administrativni okraj. Glavno mesto je Sarajevo, ki je tudi največje mesto v državi. Bosna in Hercegovina meji na Hrvaško na severu, zahodu in jugu, na Srbijo na vzhodu in Črno goro na jugovzhodu. Ima kratek obalni pas ob Jadranskem morju pri mestu Neum.

Bosna in Hercegovina geografija

Bosna in Hercegovina ima  gorske verige kot sta  Dinarsko gorstvo in planina Bjelašnica, ter tudi gozdnate predele in rečne doline. Najdaljša reka je Sava, med pomembnejše pa spadajo še Drina, Neretva in Bosna. Podnebje Bosne in Hercegovine je večinoma celinsko z mrzlimi zimami in toplimi poletji, medtem ko je ob obali blago sredozemsko podnebje.

Bosna in Hercegovina živalstvo

Bosna in Hercegovina ima raznoliko naravno okolje. V gozdovih najdemo medvede, volkove, srne in divje svinje.  Nacionalni parki, kot so Sutjeska, Kozara in Una, ščitijo bogato biodiverziteto in nudijo zatočišče mnogim ogroženim vrstam v Bosni in Hercegovini.

Bosna in Hercegovina kultura

Kultura Bosne in Hercegovine je bogata in raznolika, saj odraža vplive različnih civilizacij in kultur, ki so se skozi zgodovino prepletale na tem območju. Prevladujejo tri glavne etnične skupine: Bošnjaki, Srbi in Hrvati, vsaka s svojimi običaji, jezikom in religijo. Islamska, pravoslavna in katoliška vera so najbolj razširjene v Bosni in Hercegovini. Glasba, ples, literatura in umetnost so pomembni deli kulturne dediščine. Posebno mesto ima sevdalinka, tradicionalna bosanska pesem, ki izraža globoke čustvene in ljubezenske zgodbe.

Bosna in Hercegovina je tako geografsko kot kulturno bogata država, kjer se naravna lepota prepleta z bogato zgodovino in kulturno raznolikostjo, kar ustvarja edinstveno in privlačno destinacijo za obiskovalce.

Bosna in Hercegovina ter Hiša Potovanj

Pri Hiši Potovanj organiziramo potovanje Biseri Bosne in neznana Hrvaška.

Utrinki s

POTOVANJ PO AFRIKI