Biseri Bosne in neznana Hrvaška

Koda: HP2214-SRB
  • Hisa Potovanj U115 Bosna
  • Hisa Potovanj U114 Hrvaska
  • Hisa Potovanj U117 Hrvaska
  • Hisa Potovanj P101 Bosna
  • Hisa Potovanj P106 Bosna
  • Hisa Potovanj P111 Bosna
  • Hisa Potovanj P103 Bosna
  • Hisa Potovanj P110 Bosna
  • Hisa Potovanj P109 Bosna

Opis

Biseri Bosne in Hercegovine in neznana Hrvaška!

Na našem 7 dnevnem popotovanju bomo poleg značilnih biserov Bosne in Hercegovine obiskali tudi kraje, kamor zaidejo le redki turisti.
Pustolovščino začnemo že na Hrvaškem z vožnjo skozi naravni park Lonjsko polje, kjer nas bo prevzela neizmerno prelepa narava in kjer si bomo lahko tudi ogledali starodavne lesene podeželske hiške in od koder bomo nadaljevali našo pot v Bosno in Hercegovino, kjer pa si ne bomo samo ogledovali znamenitosti, ampak bomo s pomočjo izvrstnih lokalnih vodnikov ter s pristnimi kontakti z domačini zagotovo prišli do globljega razumevanja te, tudi v globalnem pogledu, nenavadne države. Eden izmed potnikov je na enem od prejšnjih potovanj po BIH rekel: »Sedaj poleg naravnih lepot in kulturnih znamenitosti bolj razumem tudi stanje duha v tej deželi.«

Ogled Jasenovca, planine Kozare, Titovega bunkerja, skrivnega vojaškega letališča bivše JLA in obisk samostana Trapistov pri Banja Luki vas zagotovo ne bodo pustili ravnodušne. Uživali pa bomo tudi ob sprehodih po urbanih središčih, kot so Mostar, Sarajevo in Banja Luka, ki nas vsako posebej navduši s svojo specifično kulturo in utripom. Dežela treh religij in treh entitet, ki so vzrok za številne konflikte in vojne, ne samo v novejši zgodovini, temveč tudi v daljni preteklosti, ki pa nam je hkrati na drugi strani sposobna pokazati tudi presenetljivo sožitje in toleranco med ljudmi.

Za vse, ki si želite spoznati Hrvaško ter Bosno in Hercegovino v malce drugačni luči in kjer si ustvarite nepozabne spomine.

Hiša Potovanj vas odpelje tja, kamor vas drugi ne bodo.

ODHODI IZ Ljubljana / Novo Mesto / Brežice ( Krško )
DATUMI ODHODA 12.08.2022
30.09.2022
VELIKOST SKUPINE 24 oseb – potovanje se izvede pri minimalno 14 potnikih. Maksimalno število potnikov je 24. V primeru manjšega ali večjega števila potnikov od 24, se cena spremeni.
CENA od 680,00 eur/potnika ( pri udeležbi najmanj 24 oseb ) – cena vključuje avtobusni prevoz in bivanje v hotelih 3* in 4*
V CENI VKLJUČENO
Namestitev po programu v hotelih 3* in 4*
Spremstvo s strani Hiše Potovanj
Lokalni vodniki – kot po programu
Privatni avtobusni / minubus transferji
6x Zajtrk
6x Večerja
1x Kosilo
Parkirnine in Cestnine
Izleti / ogledi po programu
Vstopnine na ogledih (po programu)
Lokalno vodenje – Kozara
Lokalno vodenje – Jajce
Lokalno vodenje – Mostar
Strokovno vodenje – Titov Bunker
Strokovno vodenje – Tunel Upanja (Sarajevo)
Lokalno vodenje – Sarajevo
Lokalno vodenje – Banja Luka
Strokovno vodenje – Samostan Trapisti (Banja Luka)
Hotelske in mestne takse
Organizacija potovanja
V CENI NI VKLJUČENO/DOPLAČILA
Ostali obroki, ki niso omenjeni v programu (npr. kosilo, malica,…)
Želeni dodatni transferji, ki niso omenjeni v programu
Možni taxi transferji ( če je kakšna dodatna želja )
Doplačilo za aktivnosti na izletih, ki niso vključeni v ceno programa
Doplačilo za enoposteljno sobo
Nošenje prtljage
Napitnine
Hotelski Mini bar
Pijača in prigrizki
Stroški telefonskih pogovorov
Osebni izdatki
Osebno zavarovanje
Zavarovanje za primer odpovedi potovanja s strani potnika
Kakršnakoli storitev, ki ni jasno napisana v programu

DODATNE OPOMBE:

CENE: Cene v ceniku ali navedene na spletni strani Hiše Potovanj so veljavne na dan priprave potovanja. Objavljene cene se lahko spremenijo. Dokončna ponudba in prodajni pogoji veljajo šele v trenutku, ko jih potrdi prodajno mesto Hiše Potovanj in se izda račun.

CENA VKLJUČUJE: 6x nočitev z zajtrkom v hotelih 3* in 4* // 6 večerja // 1x kosilo // spremstvo s strani Hiše potovanj // vse vstopnine na ogledih po programu // vsi avtobusni transferji // izleti in ogledi po programu // srbsko, bosansko, hrvaško govoreči lokalni vodniki na destinacijah (z možnostjo prevoda) // vse parkirnine in cestnine // hotelske in mestne takse // organizacija potovanja

NAMESTITEV: 6x nočitev z zajtrkom v hotelih 3* in 4* z vključenimi večerjami (6x) in vključenimi kosili (1x)

OBROKI: zajtrk (6x), kosilo (1x) in večerja (6x)

VSTOPNINE IN OGLEDI: VSE vstopnine opisane v programu SO VKLJUČENE V CENO

DOPLAČILO ZA ENO-POSTELJNO SOBO: 103,00 EUR/osebo

VIZA: Slovenski državljani za Hrvaško in Bosno in Hercegovino ne potrebujejo vizuma. Za vstop je dovolj veljavna osebna izkaznica.

DENAR: Priporočljivo je imeti nekaj hrvaških kun za osvežitve na hrvaškem delu potovanja. V BIH je valuta KONVERTIBILNA MARKA (KM), vendar je večinoma možno plačevati tudi v Eurih. Priporočamo manjše denominacije bankovcev, po 5 , 10 in 20 EUR ali dvig gotovine na bankomatih. Evrskih kovancev ne jemljejo. Plačevanje s kreditnimi karticami je v manjših krajih možno samo v nekaterih trgovinah in lokalih. Menjalni tečaj je cca: 1 EUR = 2 KM.

COVID-19 opombe: Zaenkrat za potovanje na Hrvaško ter v Bosno in Hercegovino ni omejitve ali posebnih navodil. Organizator potovanja si v primeru naknadnih omejitev pridržuje pravico do odpovedi potovanja ali prestavitev na drug datum oz. lahko od potnikov zahteva potrdila, ki bi bila priporočena ali zahtevana s strani slovenskih, hrvaških in/ali bosansko-hercegovskih državnih organov ( strošek morebitnih dodatnih potrdil ali testiranja je na strani potnika). V primeru kakršnih koli dodatnih stroškov zaradi morebitne kakršne koli restrikcije potovanja na Hrvaško in v BiH, si organizator potovanja pridržuje pravico do povišanja cene. Priporočamo, da redno spremljate našo spletno stran in navodila slovenskih, hrvaških in bosansko-hercegovskih državnih organov.

CEPLJENJE: Za to potovanje ni obveznih cepljenj.


PRENESI BROŠURO POTOVANJA 

Itinerar

1

Odhod iz Ljubljane – LONJSKO POLJE / JASENOVAC / KOZARSKA DUBICA

Odhod s privatnim avtobusom iz Ljubljane v zgodnjih jutranjih urah in vožnja s krajšimi postanki ( če bo potrebno, poberemo še potnike v Novem Mestu in Brežicah/Krškem) mimo Zagreba proti Lonjskemu polju.
Lonjsko polje je zamočvirjen naravni park jugovzhodno od Siska v porečju Save in Lonje.
Ogled starih lesenih hiš, ki so s svojo nostalgičnostjo pravi biser podeželske arhitekture. Videli bomo mrtve rokave reke Save in gnezdišča štorkelj (odvisno od sezone gnezdenja štorkelj).
Ustavimo se v vasi Čigoć, kjer si ogledamo privatno etno zbirko starih predmetov in se sprehodimo po etno vasici Stara Lonja.
Prigrizek ali pijača v stari domačiji. (opcijsko – ni vključeno v ceno).

Vožnja do Jasenovca in ogled spomenika ter obisk muzeja bivšega taborišča NDH, ki je še danes opomnik kaj se nikoli več ne bi smelo zgoditi.

Sledi obisk tipičnega kmečkega gospodarstva, kjer boste še vedno lahko začutili posledice zadnje vojne. Pokušina domačega žganja (vključeno v ceno).

Vstop v BIH (Republiko Srpsko) in vožnja do Kozarske Dubice, večerja ob narodni glasbi v etno restavraciji, kjer bomo začutili pravo atmosfero domačnosti ob »starogradski glasbi« in nočitev v hotelu v Kozarski Dubici.
*OBROKI: večerja

2

KOZARSKA DUBICA / KOZARA / ŽELJAVA (bivše letališče JLA) / ZELENKOVAC / jezero BALKANA

Po zajtrku in odjavi iz hotela se z našim privatnim avtobusom odpeljemo na planino Kozara, ogled slavnega spomenika Dušana Džamonje, ki je posvečen Bitki na Kozari iz 2.svetovne vojne (operacija zahodna Bosna) leta 1942. Vodil in razlagal nam bo lokalni vodnik. Sledi (po želji – opcisjko) okrepčitev v bližnjem lokalu in vožnja do Bihača in prečkanje meje s Hrvaško ter ogled bivšega jugoslovanskega vojaškega podzemnega letališča Klek pod vznožjem in v hribu Plješivica (Objekt 505), kjer bomo začutili razsežnosti megalomanskega projekta bivšega jugo-režima.
Po ogledu vrnitev v BIH in vožnja do slikovite etno vasi Zelenkovac, kjer bomo imeli večerjo.
Zelenkovac s svojo izredno lokacijo in domiselno arhitekturo večino obiskovalcev prevzame in navduši. Veliko jih pravi: »Sem se še vrnemo.«

Po večerji kratka vožnja do letovišča ob jezeru Balkana, kjer prenočimo v hotelu.
*OBROKI: zajtrk / večerja

3

BALKANA / JAJCE / MOSTAR

Po zajtrku in odjavi iz hotela se z našim privatnim avtobusom odpeljemo proti mestu Jajce s čudovito otomansko arhitekturo med rekama Plivo in Vrbasom.
Ogled glavnih znamenitosti v mestu, ogled slapov (lokalni vodnik) in prosto za obisk muzeja AVNOJ-a ali počitek ob pijači. Mesto na izredni lokaciji s prijetno ležerno atmosfero je naš prvi postanek na naši poti, kjer lahko začutimo pridih Orienta.

Popoldne vožnja do Mostarja, namestitev v hotelu in sprehod po starem mestu ob Neretvi ter ogled starega – novega mosta.
Mostar je arhitekturni biser Balkana in zaradi tega eno redkih mest v BIH, kjer začutimo prisotnost globalnega turizma. Mostar navkljub velikemu obisku turistov ohranja svojo prikupnost ter svojo otomansko avtentičnost.
Njegovi prebivalci so znani po humorju. Ko so med vojno 1993 leta Hrvati porušili znameniti Stari most, so kasneje meščani rekli: »Nič hudega, zgradili bomo še starejšega.«

Sledi romantična večerja v starem delu in nočitev v hotelu.
*OBROKI: zajtrk / večerja

4

MOSTAR / KONJIC

Po zajtrku in odjavi iz hotela, se odpravimo na voden ogled Mostarja z lokalnim vodnikom in prosto za nakupe spominkov in kofetkanje.
Mostar je tudi znan po skokih is Starega mosta v reko. Če bomo imeli srečo, bomo videli te skoke, ko mladi moški z vratolomne višine skačejo za denar v globino Neretve.
Popoldne sledi vožnja do Konjica.

Namestitev v hotelu ob starem mostu in prosto do večerje, ki bo v tradicionalni restavraciji.
*OBROKI: zajtrk / večerja

5

KONJIC / Titov bunker / Tunel upanja / SARAJEVO

Po zajtrku in odjavi iz hotela, se se odpeljemo na ogled Titovega bunkerja. Po pol urni vožnji in preverjanju dokumentov, vstopimo v protiatomsko zaklonišče, ki je bilo zgrajeno za ožje pripadnike jugoslovanskega režima. Po objektu nas bodo popeljali odlični lokalni vodniki.
Titov bunker je eden redkih tajnih objektov bivšega jugo-režima, ki je popolnoma ohranjen v prvotni obliki. Enkratno doživetje, kot bi še včeraj nekdo bival in deloval v njemu. Videli boste celo zbirko Titovih vin in zvedeli, zakaj je pravzaprav objekt kljub vojnam na tem področju ostal nedotaknjen. »The New York Times Recommended«.

Sledi vožnja do Sarajeva in obisk Tunela Upanja iz zadnje bosanske vojne. Spoznali boste s kakšnimi nečloveškimi napori so se morali prebivalci obleganega mesta spopadati med vojno. Ogled je voden – lokalni vodnik.

Namestitev v hotelu in večerja na Baščaršiji ter prosto za obisk nočnega kavarniškega življenja na Strossmayerjevi ulici.
*OBROKI: zajtrk / večerja

6

SARAJEVO / LJUBAČEVO / BANJA LUKA

Po zajtrku in odjavi iz hotela, se odpravimo na voden ogled Sarajeva z lokalnim vodnikom.
Ogled Ferhadije, mestne tržnice, Ferhat-pašine džamije in stare sinagoge. Sprehod po Baščaršiji, ki diši po turških bazarjih, ogled slikovite Gazi-Husrevbegove džamije. Obiskali bomo male zlatarske in usnjarske delavnice (BezistanGazihusrevbeg) in Latinski most, kjer se je zgodil sloviti sarajevski atentat na prestolonaslednika princa Ferdinanda, ki je zanetil prvo svetovno vojno.

Po ogledu vožnja proti Banja Luki. Na poti se ustavimo v etno vasi Ljubačevo pri Banja Luki. Ogled lepe zbirke etnoloških predmetov in večerja.
Po večerji se odpeljemo v Banja Luko, kjer se namestimo v hotelu v samem centru mesta (po namestitvi v hotel sledi možnost samostojnega večernega potepanja po središču mesta).
*OBROKI: zajtrk / večerja

7

BANJA LUKA – Samostan Trapistov – LJUBLJANA

Po zajtrku in odjavi iz hotela, se odpravimo na voden peš ogled ožjega središča mesta z lokalnim vodnikom.

Po ogledu in osvežitvi se zapeljemo na ogled samostana Trapistov Marija Zvjezda po katerem nas bo vodil eden izmed menihov in kjer se bomo seznanili z življenjem menihov, izvedeli kako živijo menihi v tej starodavni krščanski ločini in kaj se je vse tu dogajalo v bližnji preteklosti. Po ogledu pa boste lahko tudi kupili njihove zdravilne napoje narejene po stoletja starih receptih in pa znani sir trapist.

Sledi kosilo v eni od banjaluških restavracij po katerem se polni vtisov zadnjega tedna odpravimo proti Ljubljani.
V Ljubljano prispemo v poznih večernih urah.
*OBROKI: zajtrk / kosilo

Mnenja (0)

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Biseri Bosne in neznana Hrvaška”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja