Uganda in Safari z gorilami, šimpanzi in »drevesnimi« levi

Koda: HP22UGA01
 • 9 Hisa Potovanj Uganda NP Bwindi Impenetrable
 • 2 Hisa Potovanj Uganda
 • 37 Hisa Potovanj Uganda Mountain Gorilla
 • 48 Hisa Potovanj Uganda
 • 33 Hisa Potovanj Uganda Lion
 • 30 Hisa Potovanj Uganda Ishasha
 • 11 Hisa Potovanj Uganda NP Bwindi Impenetrable
 • 7 Hisa Potovanj Uganda
 • 41 Hisa Potovanj Uganda
 • 44 Hisa Potovanj Uganda
 • 28 Hisa Potovanj Uganda Gorilla
 • 26 Hisa Potovanj Uganda Fort Portal
 • 24 Hisa Potovanj Uganda Elephants
 • 23 Hisa Potovanj Uganda Crocodile
 • 20 Hisa Potovanj Uganda
 • 15 Hisa Potovanj Uganda NP Queen Elizabeth
 • 39 Hisa Potovanj Uganda NP Queen Elizabeth
 • 5 Hisa Potovanj Uganda Lake Bunyoni
 • 47 Hisa Potovanj Uganda
 • 40 Hisa Potovanj Uganda

Opis

Uganda. Safari z gorilami, šimpanzi, »drevesnimi« levi in ostalimi živalskimi prijatelji!

Na našem 12 dnevnem popotovanju vas popeljemo v deželo, ki leži v samem osrčju afriške celine, daleč od oceanov – UGANDO.
Je ena od trinajstih dežel na svetu, skozi katere teče ekvator. V Ugandi najdemo skoraj vse, kar nam Afrika ponuja: deževni tropski gozd, savano, najvišje gorske verige na kontinentu, vulkanske osamelce in velika tektonska jezera, med drugim tudi Viktorijino jezero, ki je drugo največje sladkovodno jezero na svetu.
Skozi Ugando teče Nil, ki je najdaljša reka na svetu. Uganda ima ob svoji relativni majhnosti izredno razgibano geografijo in če Slovenijo zaradi njene raznolikosti radi imenujemo Evropa v malem, potem lahko tudi Ugandi z gotovostjo rečemo, Afrika v malem.

Obiskali bomo narodne parke in na naših safarijih videli večino afriške divjadi (raj za fotografe). Na naših safarijih bomo hodili po deževnem gozdu, obiskali šimpanze in zasledovali gorske gorile. Srečanje s temi velikani iz oči v oči je za večino popotnikov eden najbolj impresivnih dogodkov, ne samo na tem potovanju, ampak tudi v življenju na sploh.
Vozili se bomo po brezpotjih, se družili z domačini, se zgubljali po natrpanih tržnicah, obiskali pleme Batwa in se srečali z njihovo kulturo in se seznanili tudi z njihovo tragično usodo. Spali bomo čisto blizu najnevarnejših afriških živali, povodnih konjev in ugotovili, da smo najnevarnejša bitja pravzaprav mi.
Pogovarjali se bomo tudi z ribiči ob Edwardovem jezeru in se seznanili z njihovo tehniko ribolova.

Za vse, ki si želijo spoznati Ugando v vsej njeni raznolikosti, veličini in slikovitosti in skozi safarije afriški živalski svet. Dežela, ki pušča nepozabne spomine.

Hiša Potovanj vas odpelje tja, kamor vas drugi ne bodo.

ODHODI IZ Ljubljana / Benetke / Zagreb / Dunaj
DATUMI ODHODA 24.02.2023 – nabiramo prijave
18.08.2023 – nabiramo prijave
MIN. / MAX ŠTEVILO POTNIKOV min. 4 in max. 24 potnikov
CENA BREZ ogleda GORIL: 2.450,00 eur / potnika ( pri udeležbi najmanj 24 oseb ). V primeru manjšega ali večjega števila potnikov od 24, se cena spremeni. CENA VELJA ZA ODHOD 24.02.2023.
Z OGLEDOM GORIL: 3.150,00
eur / potnika ( pri udeležbi najmanj 24 oseb ). V primeru manjšega ali večjega števila potnikov od 24, se cena spremeni. CENA VELJA ZA ODHOD 24.02.2023.
V CENI VKLJUČENO
Namestitev po programu v prenočiščih 3* in 4* ter 1x kampiranje
Spremstvo s strani Hiše Potovanj
Lokalni vodniki – kot po programu
Privatni transferji s terenskimi Toyota kombiji
Privatni lokalni voznik na vsakem terenskem kombiju
10x Zajtrk
8x Večerja
4x Kosilo
1x Malica
Izleti / ogledi po programu
Vstopnine na ogledih (po programu)
Vstopnina za safari/ogled Šimpanzov
Vstopnina za safari/ogled Goril (v primeru da se potnik odloči za ta del programa)
Lokalno vodenje – Tanda Pits
Lokalno vodenje – Crater Lake
Lokalno vodenje – Chimps Tracking (safari/ogled Šimpanzov)
Lokalno vodenje – Gorilla Tracking (safari/ogled Goril)
Lokalno vodenje – safari s čolnom po jezeru Katwe
Lokalno vodenje – plovba s čolnom po jezeru Edward
Lokalno vodenje – safari v NP Queen Elisabeth
Lokalno vodenje – obisk plemena Batwe
Lokalno vodenje – vožnja s čolnom po jezeru Bunyonyi
Parkirnine in Cestnine
Hotelske in mestne takse
Ustekleničena voda in sadje
Organizacija potovanja
V CENI NI VKLJUČENO/DOPLAČILA
Ostali obroki, kosila, prigrizki in okrepčila na poti, ki niso omenjena v programu
Pijača ob večerjah in postankih
Doplačilo za enoposteljno sobo
Doplačilo za aktivnosti na izletih, ki niso vključeni v ceno programa
Dodatni možni transferji, po željah potnikov (npr. taxi)
Prevoz na/z letališče/a v EU
Letalska karta EU-Uganda
Zavarovanje v primeru odpovedi s strani potnika
Zavarovanje za tujino
Cepljenje proti rumeni mrzlici
Antimalariki
Nošenje prtljage
Hotelski Mini bar
Stroški telefonskih pogovorov
Napitnine
Osebni izdatki
Kakršnakoli storitev, ki ni jasno napisana v programu

DODATNE OPOMBE:

CENE: Cene v ceniku ali navedene na spletni strani Hiše Potovanj so veljavne na dan priprave potovanja. Objavljene cene se lahko spremenijo. Dokončna ponudba in prodajni pogoji veljajo šele v trenutku, ko jih potrdi prodajno mesto Hiše Potovanj in se izda račun.

CENE NA ŠTEVILO POTNIKOV:

 

V ceno vključeno – odhod 24.02.2023
CENA VKLJUČUJE: 5x nočitev v hotelih 3* in 4* od tega 4x z zajtrkom | 4x nočitev v bungalovih 3* in 4* z zajtrkom | 1x nočitev v postavljenih šotorih (safari tent) z zajtrkom | 1x taborjenje (šotore postavljamo sami, šotore priskrbi Hiša Potovanj) z zajtrkom | 10x zajtrk, 8x večerja, 4x kosilo, 1x malica | spremstvo s strani Hiše Potovanj | vse vstopnine na ogledih po programu (v primeru ogleda goril – glej ceno z ogledom goril) | transferji z terenskimi kombiji | izleti in ogledi po programu | angleško govoreči lokalni vodniki na destinacijah (z možnostjo prevoda) | vse parkirnine in cestnine | hotelske in mestne takse | ustekleničena voda in priložnostno sadje | organizacija potovanja
SKUPINA OSEB 4 – 24
Cena aranžmaja glede na število potnikov – BREZ OGLEDA GORIL
24 potnikov 2,450.00 €
20 potnikov 2,475.00 €
16 potnikov 2,510.00 €
12 potnikov 2,575.00 €
8 potnikov 2,705.00 €
4 potniki 3,090.00 €
SKUPINA OSEB 4 – 24
Cena aranžmaja glede na število potnikov – Z OGLEDOM GORIL
24 potnikov 3,150.00 €
20 potnikov 3,175.00 €
16 potnikov 3,210.00 €
12 potnikov 3,275.00 €
8 potnikov 3,405.00 €
4 potniki 3,790.00 €
doplačilo za enoposteljno sobo 198.00 €

 

CENA VKLJUČUJE: 5x nočitev v hotelih 3* in 4* od tega 4x z zajtrkom // 4x nočitev v bungalovih 3* in 4* z zajtrkom // 1x nočitev v postavljenih šotorih (safari tent) z zajtrkom // 1x taborjenje (šotore postavljamo sami, šotore priskrbi Hiša Potovanj) z zajtrkom // 10x zajtrk, 8x večerja, 4x kosilo, 1x malica // spremstvo s strani Hiše Potovanj // vse vstopnine na ogledih po programu (v primeru ogleda goril – glej ceno z ogledom goril) // transferji z terenskimi kombiji // izleti in ogledi po programu // angleško govoreči lokalni vodniki na destinacijah (z možnostjo prevoda) // vse parkirnine in cestnine // hotelske in mestne takse // ustekleničena voda in priložnostno sadje // organizacija potovanja

NAMESTITEV: 5x hotel 3* in 4*, 4x bungalovi 3* in 4*, 1x postavljen šotor (safari tent), 1x lastno taborjenje

DOPLAČILO ZA ENO-POSTELJNO SOBO: 198,00 EUR/osebo

OBROKI VKLJUČENI V CENO: 10x zajtrk, 8x večerja, 4x kosilo, 1x malica

VSTOPNINE IN OGLEDI: VSE vstopnine opisane v programu SO VKLJUČENE V CENO (v primeru ogleda goril, glej ceno z vključenim ogledom goril)

DENAR: Evre bomo menjali v menjalnicah v lokalno valuto (Ugandski šilingi). V Ugandi je plačevanje s kreditnimi karticami omejeno, zato priporočamo dovolj gotovine – dolarji ali evri.

CEPLJENJE: Za vstop v državo je potrebno cepljenje proti rumeni mrzlici (Yellow Fever). Potnik si mora pridobiti mednarodni rumeni karton o cepljenju. Priporočljivo je tudi cepljenje proti hepatitisu A in kapljičnemu meningitisu. Vse to lahko opravite v ambulantah za potnike na različnih lokacijah v Sloveniji. Vsa cepljenja so strošek potnika.

MALARIJA: Priporočamo jemanje antimalarikov (tablete). Recept dobite v ambulanti za potnike in tablete naročite v lekarni. Sredstva za zaščito pred komarji naj vsebujejo 30% DEET sestavine ali več (za tropske pogoje).

VIZA: Slovenski državljani potrebujejo ugandski vizum.  E-vizum si lahko sami uredite na portalu »Uganda e-visa«, ali pa jo za vas proti plačilu uredimo v Hiši Potovanj (v primeru, da potujete z našo agencijo). Za vizum je potrebno: kopija biometričnega potnega lista (veljaven vsaj 6 mesecev od izstopa iz države), fotografija v digitalni obliki (velikost za potni list), povratna letalska vozovnica in elektronska kopija potrdila o cepljenju proti rumeni mrzlici (Yellow Fever Certificate). Cena vize je 50,00 EUR.

FIZIČNA KONDICIJA POTNIKA: Potnik naj dobro prenaša vročino – piti je potrebno zadosti vode, sicer pa kakšna posebna fizična kondicija ni potrebna. Izjema je sledenje goril. Za omenjeni treking je potrebno nekaj kondicije, saj se hodi več ur čez drn in strn. Npr., če greste lahko v enem zamahu na Šmarno goro in nazaj, potem imate tudi za omenjen treking dovolj kondicije. Na sledenje goril se gre v vsakem primeru, ne glede na vremenske razmere, mokroto, vročino ali včasih tudi mraz.

PRIPOROČLJIVA OPREMA:
Za sledenje goril: dobri pohodni čevlji, nepremočljiva lahka vetrovka ali palerina, dolge hlače iz grobega blaga.
Za ostalo: sandali, sončna očala, krema za zaščito pred soncem, pokrivalo, zložljiv dežnik, repelent proti komarjem (30% DEET ali več), majhna svetilka, armaflex in lahka spalna vreča za noč, ko bomo taborili. Rezervna očala, če jih nosite.

COVID-19 opombe: Zaenkrat za potovanje v Ugando ni omejitve ali posebnih navodil. Organizator potovanja si v primeru naknadnih omejitev pridržuje pravico do odpovedi potovanja ali prestavitev na drug datum oz. lahko od potnikov zahteva potrdila, ki bi bila priporočena ali zahtevana s strani slovenskih ali ugandskih državnih organov ( strošek morebitnih dodatnih potrdil ali testiranja je na strani potnika). V primeru kakršnih koli dodatnih stroškov zaradi morebitne kakršne koli restrikcije potovanja v Ugando, si organizator potovanja pridržuje pravico do povišanja cene. Priporočamo, da redno spremljate našo spletno stran in navodila slovenskih in ugandskih državnih organov.

 


- PRENESI BROŠURO POTOVANJA -

Itinerar

1

LJUBLJANA – polet v ENTEBBE

Zbor na odhodnem letališču (v primeru skupinskega avtobusnega prevoza na avtobusnem parkirišču na Dolgem Mostu v Ljubljani) in nočni polet v Entebbe – Ugando.

2

ENTEBBE / MITYANA

Po pristanku na letališču v Entebbeju v zgodnjih jutranjih urah se s privatnim prevozom odpeljemo do našega hotela na krajšo nočitev / počitek.

Po krajšem počitku sledi zajtrk po katerem se sestanemo z našimi lokalnimi šoferji in vodniki, ki nas bodo spremljali na poti in prevzamemo naša terenska vozila s katerimi nas bodo vozili celo pot na našem vznemirljivem popotovanju in safarijih.

Sledi obisk tržnice v Entebbeju, po katerem se odpravimo na našo vožnjo do kraja Mityana na obisk in ogled duhovno–mističnega središča Tanda Pits, kjer se bomo spoznali s tradicionalno mistiko in duhovi, ki nas lahko ozdravijo ali pa tudi začarajo.
Sledi večerja in nočitev v hotelu v kraju Mityana.

*obroki: zajtrk, večerja

3

MITYANA / Jezero KYANINGA / Narodni park KIBALE

Po zajtrku in odjavi iz hotela, sledi vožnja do Fort Portal-a oz. kraterskega jezera Kyaninga. Med vožnjo se prepustimo dogodivščinam ob poti in uživamo v slikoviti pokrajini. Vsake toliko časa si tudi vzamemo čas za postanek in si nakupimo tropskega sadja.

Po prihodu do kraterskega jezera Kyaninga imamo kosilo v enem najlepših lodgov v Ugandi s prekrasnim pogledom na kratersko jezero.
Po kosilu pa se odpravimo na dve urni sprehod okoli jezera. To so ostanki nekdaj aktivnega vulkanskega območja. Rodovitna zemlja in pogoste padavine omogočajo bujno vegetacijo in odpira se nam prekrasna divja narava z nešteto odtenki zelene barve.

Po sprehodu pa se odpravimo do NP Kibale, kjer imamo večerjo in nočitev v postavljenih safari šotorih v kampu ob NP Kibale, kjer po večerji preživimo preostanek večera ob ognju in se naspimo za safari, ki sledi naslednji dan.

*obroki: zajtrk, kosilo, večerja

4

Narodni park KIBALE (safari s šimpanzi) / FORT PORTAL / Narodni park QUEEN ELISABETH

Po zgodnjem zajtrku in krajši vožnji do vhoda v NP Kibale sledi ureditev formalnosti in že se z našim izkušenim lokalnim vodnikom (rangerjem) odpravimo na pohodniški safari po deževnem gozdu, na katerem se bomo kar se najbolje da približali razposajenim šimpanzom.

Za naš pohodniški safari potrebujemo dobre pohodne čevlje in priporočamo daljnogled.

Po safariju s šimpanzi sledi daljša vožnja proti Narodnem parku Queen Elisabeth z vmesnim postankom za kosilo v kraju Fort Portal. V Fort Portal-u obiščemo tudi mestno tržnico, kjer lahko začutimo dinamiko prave, vendar urejene afriške tržnice.

Po prihodu v naš lodge na samem robu NP Queen Elisabeth se namestimo v bungalove ali sobe, sledi večerja in nočitev.

*obroki: zajtrk, kosilo, večerja

5

Narodni park QUEEN ELISABETH / Safari s čolnom po jezeru KATWE / KAZINGA kanal

Po zajtrku vožnja do slanega kraterskega jezera Katwe, kjer se z lokalnim vodnikom sprehodimo ob jezeru, si ogledamo soline in pridobivanje soli ter se podružimo z domačini.

Po osvežitvi v lokalnem bifeju se vkrcamo na čoln. Na našem dve urnem safariju s čolnom uživamo v »družbi« številnih povodnih konjev saj se vozimo tik ob njih, opazujemo afriške bivole, slone, antilope, opice, številne ptice in verjetno tudi krokodile – če se bodo le pokazali. Naš kapitan je stari maček in bo z nami delil mnoge zanimive reči.

Po našem safariju s čolnom pa se z našimi terenskimi vozili odpeljemo do Kazinga kanala, ki povezuje jezeri Edward in George ter se nastanimo v lepem kampu in večerjamo na terasi z razgledom.

Sledi nočitev v bungalovih.

*obroki: zajtrk, večerja

6

KAZINGA kanal / Jezero EDWARD / Narodni Park QUEEN ELIZABETH

Po zajtrku se odpeljemo do ruralne vasi ob Edwardovem jezeru, kjer se podružimo z ribiči, preverimo njihov ulov in vidimo kako vaščani živijo v sožitju s povodnimi konji. Po vasi se sprehajamo peš.

Sledi vstop v NP Queen Elizabeth, ureditev formalnosti in vožnja do mejne reke Ishasha med Demokratično republiko Kongo in Ugando. Tu imamo priložnost opazovati na stotine povodnih konjev, ki se namakajo v reki in sprehajajo ob obrežju. Pogled na to množico živalstva je prekrasen in za marsikoga celo vrhunec potovanja po Ugandi.

Po ogledu se odpravimo v odročen a romantičen kamp ob reki Ishasha blizu povodnih konjev v NP Queen Elisabeth, kjer postavimo lastne šotore (*priskrbi Hiša potovanj). Tukaj je divjina in ni nobene infrastrukture. Za večerjo si pogrejemo konzervirano hrano, ki smo jo prinesli s seboj, saj v bližini ni nobene restavracije in se »posladkamo« z nakupljenim sadjem.

Večer zaključimo ob tabornem ognju in se prepustimo romantični noči v osrčju Afrike kjer nas uspavajo skrivnostni zvoki afriške divjine.

*obroki: zajtrk, večerja

7

Narodni park QUEEN ELIZABETH (safari z levi) / Narodni park BWINDI

Vstanemo pred svitom, pospravimo šotore in si sami ter s pomočjo vodnikov pripravimo skromen zajtrk ter se odpravimo na safari po narodnem parku Queen Elisabeth v spremstvu lokalnega rangerja, kjer vidimo večino afriške divjadi in z nekaj sreče tudi leve, ki plezajo po drevesih.
Drevesih?
Da, to je lokalna posebnost prav na tem območju, saj sicer levi nimajo te navade. To počnejo, kadar je zelo vroče in se hladijo v krošnjah.

Po našem safariju sledi izstop iz NP Queen Elizabeth in »brunch« v prvem naselju.

Po »brunchu« nadaljujemo z vožnjo do NP Bwindi Impenetrable.
Vozimo se skozi pravi tropski deževni gozd z bujno vegetacijo po samotni cesti, kjer človeških naselji skoraj ni. Prispemo v vas Ruhijo, kjer se nastanimo v prijetnih bungalovih
.
Sledi sprehod po vasi, priprava na safari z gorilami, ki sledi naslednji dan, ter večerja in nočitev.

*obroki: zajtrk, brunch, večerja

8

Narodni park BWINDI (safari z gorilami) / Jezero BUNYONYI

Zgodaj zjutraj po zajtrku se zberemo v skupino skupaj z vodnikom parka za naš pohodniški safari z gorilami (*Tisti, ki gredo na safari z gorilami. Ostali ostanejo v bungalovih.).
Po obširnih navodilih o obnašanju in pravilih ob kontaktu z gorilami,  se odpravimo na naš pohodniški safari.
Hodili bomo po goščavi in večinoma navkreber skozi vlažen in včasih tudi hladen gozd. To je pravo zalezovanje, ki zahteva tudi nekaj fizične kondicije, vendar se vse skupaj še kako obrestuje, ko se srečamo s temi monumentalnimi bitji, ki so tako podobna nam. Gorilam se lahko približamo do zgolj 7 metrov in v njihovi družbi prebijemo kakšno uro, potem pa se vrnemo do naših bungalovov. Življenjska izkušnja je nepozabna!

Po nekoliko napornem pohodniškem safariju si privoščimo zasluženo kosilo.

Po kosilu pa sledi vožnja do slikovitega jezera Bunyonyi, ki je višinsko jezero in rahla ohladitev nam ustreza po napornem pohodu.
Nastanimo se v letovišču v bungalovih ali sobah čisto ob jezeru Bunyonyi s prekrasnim pogledom na razvejano vodno gladino, čemur sledi večerja in nočitev.

*obroki: zajtrk, kosilo, večerja

9

Jezero BUNYONYI (plovba s čolnom in obisk etnične skupine Batwa)

Po zajtrku se v spremstvu lokalnega vodnika odpeljemo v vas etnične skupine Batwa (Pigmejci) in se seznanimo z njihovo tragično usodo, ki jo delijo z mnogimi plemeni drugod po svetu.
Zvedeli bomo, kako so živeli včasih, zakaj je prišlo do sprememb in kako živijo danes.
To je popolnoma drugačen svet od preostale Ugande. Ob srečanju z njimi prenekateri potnik doživi rahel kulturni šok.

Po obisku Batwancev se vrnemo do našega lodga kjer se vkrcamo v čoln in se odpeljemo po jezeru in občudujemo naravo in lepoto jezera na skoraj 2.000 m nadmorske višine. Ogledamo si tudi bolnišnico na otoku sredi jezera, kjer delujejo slovenski zdravniki.

V nadaljevanju se s čolnom odpravimo do naselbine, ki jo je postavil v Ugandi živeči Slovenec in tam tudi večerjamo v prekrasnem ambientu.

Že v temi se vrnemo s čolnom do našega prenočišča, kjer sledi nočitev

*obroki: zajtrk, večerja

10

Jezero BUNYONYI / MASAKA

Po zajtrku se odpravimo proti Masaki.
Na poti se pogosto ustavljamo na lokalnih tržnicah in v objektiv lovimo slikovito afriško govedo z dolgimi rogovi Ankole.
Kosilo imamo ob poti na prelepi lokaciji ob lodgu.

Pozno popoldne prispemo v naše prenočišče v Masaki.
Sledi nočitev v bungalovih ali sobah v Masaki.

*obroki: zajtrk, pozno kosilo

11

MASAKA / ENTEBBE

Po zajtrku se odpravimo na našo vožnjo proti Entebbe-ju.
Prečkamo ekvator, kjer si vzamemo čas za osvežilno pijačo in fotkanje našega prečkanja iz ene poloble na drugo.
Pot nadaljujemo do vasi izdelovalcev tradicionalnih bobnov (morda darilo za domov?), kjer si lahko nakupimo tudi druge tradicionalne rokodelske izdelke.
Po vožnji čez podeželje se vkrcamo na trajekt in prečkamo zaliv na Viktorijinem jezeru ter prispemo na naše izhodišče – v Entebbe, kjer si lahko privoščimo še nakup zadnjih spominkov in obiščemo muzej starih letal na prostem.
Sledi kosilo, namestitev v hotelu, priprava na odhod proti domu in nočitev.

*obroki: zajtrk, kosilo

12

ENTEBBE (polet domov) – LJUBLJANA

V zgodnjih jutranjih urah se odpravimo do letališča Entebbe in poletimo proti Ljubljani, kjer se konča naša nepozabna avantura v Ugandi.

Mnenja (0)

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Uganda in Safari z gorilami, šimpanzi in »drevesnimi« levi”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja